“The world is a dangerous place to live in; not because of the people who are evil, but because of the people who don’t do anything about it.”
(Albert Einstein – refugee from Nazi Germany)

Monday, October 29, 2012

Radnóti Menet 2012


A Radnóti Menet megtartását - immár negyedik alkalommal - 2012-ben is szervezik a civilek november 9-ére.
Az alábbiakban összefoglaljuk röviden a Radnóti Menet történetét, célját - az eddigi, fellelhető információink alapján.

Radnóti Menet

A Radnóti Menet küldetése: emlékezés, emlékeztetés, figyelemfelhívás

Az első Radnóti Menetet 2009-ben kezdeményezték a később megszűnt Demokratikus Hálózat fiatal aktivistái azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet arra a tényre, hogy Magyarország a Rákoskeresztúri Új Köztemető 298-as parcellájában(1) nyilas gyilkosokat tisztel meg közpénzen fenntartott állami díszsírhelyekkel. Dr. Csapody Tamás több éven át tartó, dokumentált kutatásai erre bizonyítékokat szolgáltatnak. A szintén közpénzen fenntartott állami hivatalok és hivatalnokok - közöttük is a jelentős szerepet játszó Boross Péter (korábban belügyminiszterként ill. miniszterelnökként, később a Nemzeti Emlékhely Bizottság elnökeként) - 20 éve foggal és körömmel védik ezt az általuk létrehozott botrányos helyzetet, a mindenkori kormány pedig rendszeresen lerója kegyeletét (a nemzet képviseletében) a 298-a parcella díszsírhelyei előtt is.

A jelenlegi hivatalos álláspont szerint Radnóti Miklós(2) magyar költőt 1944. november 9-én gyilkolták meg nyilas keretlegények, ezért választották a kezdeményezők november 9-ét a rendezvény napjául. A rendezvény szervezői és résztvevői között kezdettől ott volt minden évben a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete és a Magyar Antifasiszta Liga (MAL), 2011-ben pedig az alig egy éves Kohányi Társaság is csatlakozott hozzájuk.

A Radnóti Menet egy, körülbelül 17 km-es gyalogos emlékmenet, mely a 298-as parcellától, a nyilas gyilkosok díszsírhelyeitől indul, és a Duna-parton ér véget, ahol a nyilasok 1944-45 során sok magyar állampolgárt lőttek a folyóba.

A menet résztvevői az út során a következő közbülső állomáshelyeken tartanak megemlékezéseket:
- a Kis Varsó(3) emléktábla a VIII. kerületi Népszínház utcában
- a Magyar Zsidó Munkaszolgálatosok Emlékműve(4) a VII. kerületi Bethlen Gábor téren
- Koszorús Ferenc(5) emléktáblája a Dohány utcai zsinagógával szemben
Az emlékmenet a Duna partnál záró megemlékezésekkel ér véget a Cipők a Duna-parton(6) nevű emlékműnél, illetve Radnóti Miklós emléktáblájánál a Jászai Mari térnél.

Ugyancsak e napnak éjszakáján, 1938. november 9-10-én történt a később Kristályéjszaka(7) néven is ismert esemény, mely egy szervezett, összehangolt zsidóellenes pogrom volt egész Németországra kiterjedően és a nácik által már megszállt Ausztria különböző részein. A megfelelő ürügyet egy Franciaországban szolgáló német diplomata meggyilkolása jelentette, melyet egy zsidó fiatalember követett el. Náci vezetők megtorlásként indították el a központilag megtervezett és irányított, országos erőszakhullámot, amelynek kivitelezését a náci párt fegyveres különítményei és civilek végezték.

A pogrom során több tucat zsidót meglincseltek, ezreket koncentrációs táborba szállítottak, zsinagógák és zsidó otthonok, üzletek, kórházak, iskolák százait rombolták le, gyújtották fel. Az esemény a nevét a betört kirakatokból szertehulló üvegszilánkokról kapta.

A kristályéjszaka a Holocaust nyitányának tekinthető.


A Kristályéjszaka emlékére november 9-ét a Fasizmus és Antiszemitizmus Elleni Tiltakozás Nemzetközi Napjává(8) választották.


A civil szervezők azóta is úgy látják, hogy november 9-én a megemlékező és figyelemfelhívó Radnóti Menet megszervezésére szükség van, ezért megrendezték 2010-ben és 2011-ben is, és 2012-ben is így tervezik.
____________________
Kacsolódó, korábbi postok is a korábbi években megtartott Radnóti Menetről:
http://antifa-hungary.blogspot.hu/search/label/Radn%C3%B3ti%20Menet

A 4. Radnóti Menet (2012) szervezésével kapcsolatos információk a Kohányi Társaságnak a regisztráció és bejelentkezés nélkül is olvasható Facebook oldalán kísérhetők figyelemmel:
http://www.facebook.com/events/194562224013579/ 

Források:  
(1) http://298.nolblog.hu/; Boross Péter
(2) ttp://hu.wikipedia.org/wiki/Radn%C3%B3ti_Mikl%C3%B3s
(3) http://www.photoblog.com/utazo/2011/11/11/budapest-viii-npsznhz-utca-31-20080809-20111114-htf.html
(4) http://mazsihisz.hu/egy-feliratrol-1483.html
(5) http://hu.wikipedia.org/wiki/Koszorús_Ferenc
(6) http://www.pauergyula.hu/emlekmuvek/cipok.html
(7) http://hu.wikipedia.org/wiki/Kristályéjszaka
(8) http://www.unitedagainstracism.org/pages/underframeInternationalDayAgainstFascism.htm#99
(9) Fenti cikkünk a nyilvánosan elérhető, nyomtatható http://docs.google.com/open?id=0B_kR5GON9CwDd2Rhbi1xVUtFMzA PDF fájl HTML-re átszerkesztett változata.

No comments:

Post a Comment