“The world is a dangerous place to live in; not because of the people who are evil, but because of the people who don’t do anything about it.”
(Albert Einstein – refugee from Nazi Germany)

Monday, December 7, 2009

Magyar Antifasiszta Liga


Egy magyarországi szervezet bemutatkozása:
 
 A Magyar Antifasiszta Ligát dr. Krausz Tamás(1) történész felhívására 2006. októberében alapítottuk.

Alapvető célunk a rasszizmus, az erőszak, a kirekesztés és a fajgyűlölet elleni küzdelem.

Minden erőnkkel és lehetőségünkkel küzdünk az egyre erősödő neonáci és hungarista eszmék és ezek mindenféle megnyilvánulása ellen.


2007. év folyamán rendeztünk egy konferenciát „Hogy ki a zsidó, én mondom meg” címmel a Kossuth Klubban. Augusztusban, az első gárda-avatás idején ellentüntetéssel tiltakoztunk a gárda, és annak mindenféle megnyilvánulása ellen.

2008.-ban résztvettünk a Hollán Ernő utcai flash-mob-on, a szelíd pikniken, és nagysikerű sajtótájékoztatót tartottunk dr. Bárándy Gergely részvételével a gyűlöletbeszéd elleni törvény elutasítása kapcsán.

Csatlakoztunk az „Összefogás az erőszak ellen” mozgalomhoz, és résztvettünk a Tarka Magyar felvonuláson.

Az itthoni szervezetépítésen túl kapcsolatban vagyunk a haGalil(2) német-izraeli szervezettel és a DOEW(3) osztrák fasizmus-kutató szervezettel.
A történelmi emlékezettel bíró, humanista gondolatvilágú, antirasszista és antifasiszta beállítottságú többségi közösség …. borzadással ismerheti fel az 1933-ban színre lépett barna-ár hatalom szerzését felidéző analógiákat, a Horthy korszak nemzetvesztő nyilasuralomba torkolló folyamatos fasizálódásával való egyes hasonlatosságokat. Mindezt átérezve az …. antifasiszta irányultságú Szervezet tagjai tudatosan belátják annak szükségét, hogy tevékenységükkel a magyar társadalom emlékezetébe idézzék a második világégés örökérvényű tanulságát: soha többé fasizmust !” (részlet a Magyar Antifasiszta Liga Alapszabályából)
__________________________
Hivatkozások:
(1) http://hu.wikipedia.org/wiki/Krausz_Tam%C3%A1s
(2) http://www.hagalil.com/
(3) http://en.doew.braintrust.at/

2 comments: