“The world is a dangerous place to live in; not because of the people who are evil, but because of the people who don’t do anything about it.”
(Albert Einstein – refugee from Nazi Germany)

Sunday, October 17, 2010

Paul Lendvai: Eltékozolt ország


2010. október 17. vasárnap, Népszava.hu: interjú Paul Lendvaival új könyvének(1) megjelenése kapcsán - egy részlet:

"(...) A magyar baloldal félelmetes válságban van s a választások óta a helyzet még rosszabbodott. Szili Katalin dezertálásával lerántotta a leplet politikai jelentéktelenségéről. A régi vezetésből sajnos a legtehetségtelenebbek maradtak a politikai porondon. A korrupció szimbolikus figurái nem tűntek el, pedig ez ártott a legtöbbet a szocialista pártnak is és az országnak is. A balos retorika a múltba, s nem a jövőbe mutat. Sok volt vagy jelenlegi vezetőt csak a Gyurcsány Ferenc iránti gyűlölet és irigység tart össze. Én még mindig őt tartom messze a legkiemelkedőbb személyiségnek a bal-liberális táborban. De mint Jacob Burckhardt valaha megjegyezte, nem minden tehetség találja meg a megfelelő időszakot. S a kérdés a jövőre úgy hangzik: tanult-e Gyurcsány és tanult-e a bal-liberális oldal a gazdasági, politikai és kommunikációs területeken elkövetett szörnyű hibákból? S vajon nem késő-e már mindez, s nem marad-e a szocialista párt pusztán egy dekoráció vagy inkább alibi a 15-20 évre tervezett jobboldali hegemónia számára?"(2)
____________________
Források:
(1) Bécs fél Orbán Viktortól? http://antifa-hungary.blogspot.com/2010/10/becs-fel-orban-viktortol.html
(2) A teljes cikket ajánljuk elolvasásra itt: Népszava.hu, 2010. október 17. vasárnap: Paul Lendvai: a balos retorika a múltba mutat, nem a jövőbe http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=357413

No comments:

Post a Comment