“The world is a dangerous place to live in; not because of the people who are evil, but because of the people who don’t do anything about it.”
(Albert Einstein – refugee from Nazi Germany)

Tuesday, January 4, 2011

Sajtóőrszem iránti igény és Médiahatóság


Előzőleg mi is közreadtuk(1) itt Andrassew Iván közírónak a médiahatósághoz intézett, sajtóőrszem iránti kérelmét (2011.01.02. szombat).

Nem sokkal később, a médiatörvény 2011. január 1.-ével hatálybalépése miatti sürgető időre tekintettel egy újabb nyílt levélben erősítette meg kérését, ezúttal a címzettek: Szalai Annamária, Buda Dóra, Berényi Diána és Boros Márta voltak: Sürgős sajtóőrszemi vizsgálat kérése(2) (2011.01.02. vasárnap).

A médiahatóság első formális munkanapján válaszolt a közírónak(3)  (2011.01.03. hétfő). Levelük oly fontos információkat tartalmaz, hogy itt is közreadjuk:
Tisztelt Andrassew Iván úr!

Tájékoztatom, hogy levelében foglalt kérésének a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa nem tud eleget tenni. Az Alkotmány 61. §-a, valamint a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény (Mttv.) értelmében a hatóság megjelenés előtt előzetes vizsgálatot nem folytathat, kizárólag a már közzétett médiatartalom képezheti vizsgálata tárgyát. Ugyanakkor arról is tájékoztatom, hogy az Ön által elküldött cikkeket a hatóság megjelenésüket követően sem vizsgálhatja, mert az Mttv. 216. § (4) bekezdése alapján sajtótermék kiadójával szemben hatósági eljárás csak 2011.július 1. után, ezen időpontot követően elkövetett jogsértés miatt indítható.

Budapest, 2011. január 3.

Üdvözlettel:
dr Boros Márta
főosztályvezető

Dr Boros Márta úrasszonynak
Médiatanács Tartalomfelügyeleti Főosztály
főosztályvezető
Andrassew Iván nyílt válasza a hatóság válaszára az író eredeti blogbejegyzésében(3) olvasható.
____________________
Források:
(1) http://andrassew.blogspot.com/2011/01/sajtoorszem-kerese-szalai-annamariatol.html
(2) http://andrassew.blogspot.com/2011/01/surgos-sajtoorszemi-vizsgalat-kerese.html
(3) http://andrassew.blogspot.com/2011/01/tisztelt-andrassew-ivan-ur-tajekoztatom.html
(5) A "Hatóság" pontos neve: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), honlapja és elérhetőségei: http://www.nmhh.hu/?id=hir&cid=4891&mid=2027&lang=hu ill. Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanács, honlapja és elérhetőségei: http://www.ortt.hu/statikus.php?oldal_id=2

No comments:

Post a Comment