“The world is a dangerous place to live in; not because of the people who are evil, but because of the people who don’t do anything about it.”
(Albert Einstein – refugee from Nazi Germany)

Monday, May 16, 2011

Német antifasiszta mozgalom - lenne tőlük mit tanulni


2010.02.04. Magyar Narancs: Hogyan működik a német antifasiszta mozgalom? - Harcban a kártevőkkel(1) c. írás hasznos, tanulságos információkat, gondolatokat közvetít. Alábbiakban néhányat kiemelve idézünk, de javasoljuk az eredeti, teljes cikket elolvasni:

Ha a kormány és a rendőrség nem töri magát, hogy megállítsa a rasszizmust, akkor az állampolgároknak kell harcolniuk a kirekesztés ellen - tartják a német antifasiszták.

"Aki a magát antikommunistaként definiáló Német Szövetségi Köztársaságban antifasisztának vallotta magát, ugyanúgy kirekesztette magát a társadalomból, mintha a kommunizmus mellett tett volna hitet" - mondja Bernd Langer, a
Kunst und Kampf művészeti csoport(2) vezetője.

A mozgalom jele a vörös és a mellette takarásban lévő fekete zászló. Az előbbi a francia forradalom óta a baloldali mozgalmak jelképe, utóbbi pedig az anarchistáké - az elnyomás áldozatainak megszáradt vérét hivatott megidézni, s tagadni az emberi fajon belül viszályt szító nemzeti elvet.

A neonácik úgy istenigazából a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején jelentek meg, Németország újraegyesülését követően. Az NDK lakossága többet várt az elnyert szabadságtól, és leginkább a bevándorlókat tette felelőssé csalódásaiért.

"Egyre többen nevezik magukat antifasisztának, még állami szinten is vannak ilyen kezdeményezések. De legtöbbjük csupán antináci. Csakhogy az antifasizmus fogalma sokkal többet foglal magába: lázadást a kapitalizmus totalitárius uralmi rendszere ellen."

Az ellenségeskedés egy ideig gyengítette az autonóm antifasiszta mozgalmakat, de mára a legtöbb városban közösen szerveznek rasszizmus elleni akciókat.

"A szövetség része, hogy senki ne nézze hülyének a másikat, szóval ne lobogtassanak az első sorban pártzászlókat, mintha csak az övék lenne a demonstráció. Amúgy is jobban szeretjük, ha a mi embereink vannak elöl, ők jobban tudják képviselni az antifasiszta érdekeket, mint valami nyugdíjas a Balpártból"

Az egyik legismertebb, neonáci tevékenységek dokumentálására szakosodott szervezet az Antifasiszta Sajtóarchívum (APABIZ)(3), ami összegyűjti és kiértékeli a szélsőjobboldal által kiadott könyveket, archiválja a náci zenekarok lemezeit, a mozgalmak plakátjait, videóit, vagy épp egyenruháit.
____________________
Források:
(1) Magyar Narancs XXII. évf. 5. szám(2010.02.04.): Hogyan működik a német antifasiszta mozgalom? - Harcban a kártevőkkel, http://www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=20689
(2) Kunst und Kampf (Art and fight / Művészet és harc):
     (Német/Deutch) http://www.kunst-und-kampf.de/
     (Angol/Enlish) http://www.visueelverzet.nl/en/?p=27
(3) Antifasiszta Sajtóarchívum (APABIZ) / Antifaschistisches Pressearchiv und Bildungszentrum / Antifascist Press Archive http://www.apabiz.de
____________________
Megjegyzés:
Az olvasottak és a magyar valóság összevetése alapján úgy véljük, hogy Magyarországon az újkori antifasizmus 20-30 éves lemaradásban van, miközben az újfasizmus - a 20 év magyar politikai szereplőinek köszönhetően - példátlan gyorsasággal behozta, és megelőzte Németországot (és bármelyik másikat). Magyarország most tart ott (már 8 éve), hogy az antifasizmus szitokszó lett. Az a 20 éves magyar tendencia, mely a történelemhamisítás, a féloldalas tájékoztatás eszközével a társadalmi tudatba rögzíteni igyekszik, hogy a fasiszták még mindig jobbak, mint a kommunisták, elérte és tartósítja egyik célját: "aki antifasisztának vallja magát, ugyanúgy kirekeszti magát a társadalomból, mintha a kommunizmus mellett tenne volna hitet".

No comments:

Post a Comment