“The world is a dangerous place to live in; not because of the people who are evil, but because of the people who don’t do anything about it.”
(Albert Einstein – refugee from Nazi Germany)

Monday, May 16, 2011

Német antifasiszták megakadályozták német neonácik vonulását


2011.05.14 Berlin: külföldi híradások alapján kb 100-150 neonáci akart vonulni Berlin Kreuzberg (hagyományosan törökök lakta) kerületében, a Mehringdamm metróállomástól indulva, kb 1 km hosszan, déli irányba, a Tempelhof felé. Azonban kb háromszor annyi civil gyűlt össze az újfasizmus, a rasszizmus elleni tiltakozásul, meghiúsítva ezzel a neonácik tervét.

Az antifasiszta tiltakozás miatt a neonáciok nem hogy masírozni nem tudtak, hanem a neonácikat a rendőrségnek kellett a metróba bemenekíteni, miután összecsapások is történtek

A helyi zöld párt (Friedrichshain-Kreuzberg Green Party(3)) szerint a náciellenes tiltakozók sikeresen meghiúsították nácik demonstrációját. Katrin Schmidberger, a zöld párt képviselője politikai botránynak nevezte, amiért a rendőrség visszatartott neonácik masírozására vonatkozó információt, még a kerület polgármesterét (helyi zöldpárt) sem tájékoztatta. A rendőrség csak előző nap délután hozta nyilvánosságra a neonácik tüntetésére vonatkozó hírt. Bírálta még, amiért a rendőrség paprika spray-t használt békés demonstrálók ellen.

A rendőrség szerint a neonáci megmozdulást magánszemélyként jelentette be. Sebastian Schmidtke politikus, aki német neonáci párt (NPD / Nationalist Democratic Party(4)) tagja. Állítólag azért nem adták közre korábban az információkat, mert így akarták megelőzni baloldali aktivisták és bevándorlók keményebb tiltakozását.

A náci megmozduláson megjelentek között volt a betiltott "Märkischer Heimatschutz" nevű jobboldali csoport több tagja, de többségük az ultra-radikális szélsőjobbos "Autonomous Nationalist"(5) nevű csoporthoz tartozik. A náci megmozdulás mottója, mely a fotókon látható transzparenseken is olvasható: "Az igazság szabaddá tesz" ("Wahrheit macht frei" (The truth makes one free) ), mely Auschwitz és Dachau haláltáborainak bejáratánál a(z akkori) nácik által kiírt hírhedt "A munka szabaddá tesz" ("Arbeit macht frei" (Work makes one free)) szlogenre emlékeztet.

Nem sokkal a nácik által tervezett kezdő időpont előtt rövid idő alatt kb 600, a nácik ellen tiltakozó civil gyűlt össze a metró bejárat környékén. Ekkor a neonácik hirtelen a leindultak a metróállomásra, megtámadva bevándorlókat és baloldali tüntetőket. A metróállomáson több, mint 30-an megsérültek, többségében bevándorlók, négyüket kórházba kellett szállítani. A neonácik közül négyet letartóztattak, akik tiltott eszközöket (fémrudakat) is használtak a támadáshoz.

A rendőrség kezéből kicsúszott a helyzet irányítása, mikor a nácik a másik metrókijárat felé akartak nyomulni, ahol több száz antifasiszta civil állta el az útjukat. Ekkor került sor összecsapásokra, üvegek, petárdák, zöldségek dobálására: Ekkor a rohamrendőrök körbefogták a nácikat, akiket viszont a nagy számú antifasiszta vett körbe. A helyzet kaotikus volt, tömegverekedések kezdődtek. Végül, nem egészen egy óra múlva a rohamrendőröknek sikerült utat nyitniuk az antifasiszták között a nácik számára a metróállomás felé. Ehhez be kellett vetniük jelentős mennyiségű könnygázt is. Ismét több ember megsérült. A helyzet újra felforrósodott, és a minden oldalról fenyegetett nácik a lépcsőn lefelé menekültek a metróállomásra. Végül a metróval a város külterületeire szállította őket a metró, és ezután a nyugalom helyreállt.

[Fentiek az alábbi (1) és (2) angol nyelvű források magyar kivonatolása.]
____________________
Források: (sajnos az angol/német nyelvű források mindegyikének teljeskörű magyarra fordítása/kivonatolása/ jelenleg meghaladja erőforrásainkat)
(1) (Angol/English) Neo-Nazi march in Berlin halted by counter protest and police, demotix.com, http://www.demotix.com/news/690014/neo-nazi-march-berlin-halted-counter-protest-and-police
(2) (Angol/English) Injuries and arrests as neo-Nazi march stopped in Berlin, thelocal.de, http://www.thelocal.de/national/20110515-35031.html

(3) (Angol/English) Friedrichshain-Kreuzberg Green Party: http://en.wikipedia.org/wiki/Friedrichshain-Kreuzberg
(Német/German/Deutsch) Die Grünen in Friedrichshain-Kreuzberg, http://www.frieke.de/presse/4249710.html
(4) (Angol/English) Nationalist Democratic Party/NPD: http://en.wikipedia.org/wiki/National_Democratic_Party_of_Germany

(5) Autonome Nationalisten(AN) ~ Autonóm Nacionalisták: radikális német szélsőjobboldali csoport, amely a szélsőbal külsőségeit, kellékeit koppintotta le(fekete ruha, logo)(6), ezek részben megtévesztésül, másrészt az általánosan elfogadott társadalmi konvenciók ellen lázadni szerető fiatalok megnyerésére szolgálnak (Angol/English) http://en.wikipedia.org/wiki/Autonome_Nationalisten

(6) (Angol/English) The Big Neo-Nazi Crib, antifa.cz, http://www.antifa.cz/content/big-neo-nazi-crib

(7) (Német/German/Deutsch, fotókkal) Neonazis aus Kreuzberg vertrieben, antifa.de, http://www.antifa.de/cms/content/view/1653/1/
Fotók: PM Cheung's photostream, 14.05.2011 - Berlin , http://www.flickr.com/photos/pm_cheung/sets/72157626718625614/
____________________
Megjegyzés:
Pillanatnyilag a magyar nyelvű sajtóban fentiekről semmilyen hírt nem találtunk a Google ill. a hirkereso.hu egyikével sem. Ezzel ismét alátámasztani véljük azt az eddig kialakult meggyőződésünket, hogy az illegitim szélsőjobbos Fidesz kormány a magyarországi média  kizárólagos irányításával és megfélemlítésével el tudja érni, hogy abban ilyen jellegű hírek ne jelenjenek meg, mert azok érdekeivel és céljaival ellentétben állnak.

No comments:

Post a Comment