“The world is a dangerous place to live in; not because of the people who are evil, but because of the people who don’t do anything about it.”
(Albert Einstein – refugee from Nazi Germany)

Sunday, September 26, 2010

Tökéletes helyzetkép Magyarországról


2010.09.17. Amerikai Magyar Népszava, Bartus László: Cipolla(1)
A hazug embert előbb utolérik, mint a sánta kutyát. Nagy igazság ez. De az is fontos, hogy amikor utolérték a sánta kutyát, azt vegyük észre. Az elmúlt egy héten olyan dolgok történtek Magyarországon, amelyek rámutatnak arra, mitől züllött le a magyar nemzet, mitől lett szegény a magyar nép, mitől butult el, miért lett sereghajtó Magyarország. Ki és miért verte szét az országot. Orbán Viktor és propagandagépezete évek óta azt szajkózta, hogy a magyarokat az előző kormány meglopta, nem valóságos számok alapján készült a költségvetése, nem volt szükség reformokra, nem volt szükség megszorításokra, felesleges volt tartani a hiánycélt, stb.. Ennek szellemében szisztematikusan szétverte a kormányzást, a demokráciába vetett hitet, az alkotmány legitimitását, mára szétverte a demokratikus intézményrendszert.
Ám, amikor hatalomba került, és mindenki azt várta, hogy akkor most mutassa meg az ellenkezőjét, mint amit eddig kritizált, kiderült a csalás. Kiderült, hogy hazudtak, rágalmaztak, csaltak, amit mondtak, nem volt igaz. Nem mintha nem lettek volna korrupt vezetők az előző ciklusokban. De hasonló korrupciók, panamák a Fidesz dicsőséges történetében és az előző Orbán-kormány idején is voltak. Talán nem merészség megjósolni, hogy most is lesznek. A különbség annyi, hogy emezeket börtönbe lehetett csukni, azt senki nem akadályozta meg. De fideszes bűnözőt eddig még nem találtak. Csak sok százmilliós gyanús pénzügyeket, amelyeknek soha nem lett gazdája. Tehát ezt hagyjuk. Nézzük a dicsőséges forradalmi kormányzást, amely a magyar élet új fényes korszakát hozza el. Miután szűk száz nap alatt produkáltak egy 400 milliárd forint körüli kárt a pancserségükkel, a dilettantizmusukkal, és azzal a próbálkozással, hogy bizonyítsák az akarnokságon alapuló rögeszméiket, most visszatérnek oda, amit az előző kormányok tettek. Vagyis, kiderült, hogy legjobb esetben tévedtek, nem értenek hozzá, rosszabb esetben hazudtak, akár bocsánatot is kérhetnének. Ha erre épült minden elképzelésük, bevallhatnák, hogy ez nem megy, akár távozhatnának is. Kiderült, hogy ők sem tehetnek mást, ezek a realitások, a többi utópia, illúzió, demagógia és főleg hazugság. Ezért kár volt felégetni a várost, bontani a kordont.

És ebből azért jó lenne tanulni valamit.

Mindenekelőtt azt, hogy nagyon rossz útra lépett Magyarország, amikor engedett ennek a politikai zsarolásnak. Azt, hogy ennek ellenére nyugalom van az országban, ami kizárólag annak köszönhető, hogy Orbán Viktornak nincs egy hasonlóan gátlástalan és hataloméhes ellenzéke, amilyen ő maga, amely demagóg módon uszítana, korbácsolná az indulatokat, felgyújtatná és destabilizálná az országot. Nem butítja a lakosságot. Az ország többségének demokraták mellett kellene állnia. Emlékezzünk Salamon király történetére, aki úgy ítélt, hogy az a félbevágandó gyermek igazi anyja, aki inkább lemond a gyermekéről, de nem akarja, hogy félbevágják a gyereket. Ez a bölcsesség hiányzik a fülkeforradalmárokból.

Mi történt itt valójában? Egy ember felépített egy propagandagépezetet, egy kézzel vezérelt struktúrát, létrehozott egy személye mindenhatóságában hívő szektás tábort. A nemzeti érzést arra használta fel, hogy azzal manipuláljon, politikai ellenfeleit megbélyegezze, kirekessze. Értelmes emberekből agyatlan rajongókat, engedelmes, megfélemlített alattvalókat nevelt, akikből kiölte a személyiséget, az önállóságot, a gondolkodást, akiket elvtelen és gerinctelen karrieristákká tett, akiket megalázott azzal, hogy naponta változtassák a véleményüket, ha kell, és azt még észre se vegyék. Mint egy igazi szektavezér. Egymás ellen fordította azokat, akik erre hajlandók voltak, és azokat, akik nem. Ma nagyjából így lehet két részre osztani Magyarországot. Meggyűlöltette az ország egyik felét a másikkal, híveit a külvilág gyűlöletére nevelte. Hazugságokkal megbélyegezte mindazokat, akik nem az ő személyes hatalmát szolgálják. Birkákat, engedelmes papagájokat nevelt maga körül, akik gondolkodás nélkül hajtogatják ugyanazt, amit nekik mondanak. Becsapta az egész országot. Romboló beszédeivel megmérgezte az egész nemzetet. Saját hatalma érdekében szétverte a köztársaságot, szabadjára engedte a szélsőségeseket, hadiállapotot teremtett az országban. Olyan helyzetet teremtett, hogy addig nincs és nem lehet nyugalom Magyarországon, amíg nem Orbán Viktor a miniszterelnök. Mindenkit amortizál, lejárat, bemocskoltat, aki neki útjába mer állni. Legyen az bármilyen tisztességes, tehetséges és jó szándékú ember. Köpőcsészét csinálnak belőle, odavetik a kutyák elé. Ezért már nem is nagyon merészkedik fajsúlyos személyiség a közélet kötelei közé, tanulva elődei sorsából. És ezt szabadon teheti, ez az ország nem állítja meg. Orbán nem engedi meg, hogy az ország a saját útját járja, azt válassza, amit akar. És ez így lesz, amíg csak él. Ezért még egyszer erősítsük meg: egy emberöltője megy rá Magyarországnak arra, hogy van Felcsútról egy Orbán Viktora. Mert nélküle lehetne egyformán jót akaró politikai erők demokratikus versengése Magyarországon, ahol a politikai ellenfelek felváltva konstruktív ellenzékei egymásnak, és az ország javát tartanák szem előtt, megteremtve egy virágzó, nyitott, demokratikus ország működésének kereteit. Ahol békében és nyugalomban élhetnének egymás mellett világnézetüktől függetlenül az emberek. Ahol nem a kontraszelekció révén jönne létre a politikai elit. De ezt ő nem engedi meg, ő ezt szétveri. Neki a demokratikus verseny, ahol vereséget szenvedhet, elfogadhatatlan. Ő nem legyőzni, hanem megsemmisíteni akarja a politikai ellenfeleket. Ezt egy demokratikus ország önvédelmi reflexei nem engedhetnék meg.

Mindezt azzal a mesével, hogy a másik oldalon állók összeszövetkeztek a nemzet ellen, idegen célokat szolgálnak, elárulták a magyar érdeket, hatalmukat arra használták, hogy meglopják és kifosszák a magyar népet. Ezt pedig szívesen hallgatják az olyan emberek, akik nem akarnak megváltozni, nem akarnak felelősséget viselni, akik ingyen várnak mindent, és bűnbakokra várnak saját nyomorúságuk miatt. Megjegyzem, ennek az uszításnak a durvább és kevésbé jól csomagolt változatai a náci irodalom remekei. Most pedig kiderült, hogy mindez mese volt, hazugság, tömény uszítás. Orbán eddig is kétféle nyelvet használt, egyet befelé a magyaroknak, egy másikat kifelé a külvilágnak. A külvilágot nem lehet olcsó, populista és demagóg szövegekkel megetetni, átlátnak ezeken. Angela Merkelnek Orbán mást mondott, mint a magyar embereknek, mert Merkel nem hülye, és Orbán Viktortól nem esik hasra. Látott már akarnok populista demagógot eleget. A külvilág szemével ez az ember egy szánalmas figura. De Orbán a magyarokat hülyének nézte és hülyét is csinált belőlük. Egymásnak ugrasztotta őket, tudatosan amortizálta a politikai ellenfeleket, hogy teljhatalommal uralkodhasson. Elvette az ország szabadságát, lábbal tapossa azokat a legnemesebb eszméket, melyekért a magyarok legjobbjai küzdöttek évszázadokon át. Az alja népe uralkodik, a kocsma színvonala tartja terror alatt az ország gondolkodni képes és hajlandó intelligenciáját. Elég csak belenézni az internetes oldalakba, fórumokba, belehallgatni magyar emberek beszélgetésébe: mintha egy paródia lenne, alig hihető, hogy ezt emberek komolyan gondolhatják. Süt a butaság, a gyűlölet, a demagógia. Mindezek forrása pedig könnyen beazonosítható, mert azokat visszhangozzák, amiket Orbán Viktor mond.

Milyen szánalmas, amikor az Orbán-kormány olyan jelentést kénytelen készíteni, amelynek a nemzetközi közvélemény, a külső szakértők, az EU előtt is meg kell állnia a helyét. Amelyben nem lehet hazudozni, összevissza rágalmazni, hablatyolni, uszítani, mert zuhanni kezd a forint, és nyomorba dönti az országot. És mennyire leleplező, amikor egy ilyen jelentést nemcsak külföldön, hanem otthon is meg kell tárgyalni. És a parlamenti bizottságban a fideszes pártkatonák, akiknek az agyát kioperálták, akik nem képesek másra, csak visszhangozni a vezér demagóg hazug szövegeit, nem hisznek a szemüknek, amikor azt olvassák, hogy az Orbán-kormány elismeri a Bajnai-kormány tevékenységét, hogy azok nem csaltak, és nem romba döntötték az országot, hanem megmentették, nem áruló, hanem hű fiai a nemzetnek, hogy az IMF nem rabszolgaságot hozott, hanem mentőövet nyújtott, és minden szó az ellenkezője annak a hazug, gyűlölködő propagandának, amit eddig Orbántól hallottak. A fideszes alattvalók pedig ott állnak, és nem tudják, mit mondjanak, és elkezdik tovább szajkózni az eddigi szöveget, ráolvassák a papírra, hogy nem az van odaírva, amit a saját szemükkel látnak, hanem az ellenkezője. És az a döbbenetes, hogy Orbán majd megmagyarázza nekik a dialektikát, miért igaz mégis az ellenkezője és fordítva, és az elvakult hívek boldogan dőlnek hátra: nincs itt semmi ellentmondás. A Viktor megmondta. Dermesztő. Mintha egy pszichológiai kísérletbe csöppentünk volna bele, ahol a manipulált, önállóságuktól megfosztott emberek viselkedését tanulmányozzák laboratóriumi körülmények között.

És mindez nem tűnik fel senkinek. Aki ez ellen szót emel, az szélsőséges, paranoiás, szalonképtelen, elmebeteg, akire csak legyinteni kell. Jobb esetben hülye vagy lefizetett ügynök, a sajtó ún. független része rendkívül óvatos és tapintatos Orbánnal, cinikus a bírálókkal szemben. Szinte hihetetlen, hogy a XXI. században ilyen lehet. De nincs új a Nap alatt, az ember nem változik. (Annyit azért jegyezzünk meg, hogy az MSZP annyira lejáratta magát, és magával együtt azokat is, akik Orbán ellen voltak, hogy ez nehezíti a demokratákkal való azonosulást. Főleg azért, mert ezen az oldalon is voltak olyanok, akik nem elveket, hanem pártot szolgáltak. De azért lassan különbséget lehetne tenni egy megújulásra, változásra képtelen, lenullázódott, tehetségtelen, korrupt párt és a demokrácia hívei között. Sajnos, még nincs olyan politikai irányzat, amellyel őket azonosítani lehetne. Az LMP messze nem az.)

Thomas Mann remekművére már nem emlékszik senki? Mario és a varázsló. Nem tűnik fel, hogy amit Orbán csinál, az ugyanaz. Hogy ő egy Cipolla? Hogyan nem lehet ezt észrevenni? Tetszenek még emlékezni arra, miről szól a Mario és a varázsló? A fasizmusról.

Lehet már pedzegetni, milyen borzalmas dolgok történnek Magyarországon? Egy Cipolla kezébe került az ország. Egy varázsló babonázza, vezeti félre, a legátlátszóbb trükkökkel manipulálja, fordítja, amerre akarja. Az Isten legyen irgalmas. Minél későbbi, annál keserűbb lesz az ébredés. (Ja, és a szegény magyar nép, persze, akkor se lesz hibás. Ők soha nem hibásak. Erre játszik rá Cipolla, az önkritika teljes hiányára, és a történelmi vereségeket eredményező kirekesztő, buta, nemzeti gőgre. Mikor kimondják majd, hogy ebben sem hibásak, amikor ebben megnyugszanak, azonnal készen is állnak egy újabb megcsalatásra.)

____________________
Forrás:
(1) Amerikai Magyar Népszava, Bartus László: Cipolla,  http://nepszava.com/index.php?topic=1&page=4696

No comments:

Post a Comment