“The world is a dangerous place to live in; not because of the people who are evil, but because of the people who don’t do anything about it.”
(Albert Einstein – refugee from Nazi Germany)

Wednesday, November 10, 2010

Radnóti Menet 2010 / Köszönjük


Ezúton (is) köszönjük mindazoknak, akik a kezdeményezéshez / felhíváshoz csatlakozva segítettek
> az előkészületekben:
- továbbadták a hírét
-- szóban;
-- elektronikus csatornákon;
-- szórólapokon, plakátokon;

> a kivitelezésben:
- hangtechnikai eszközök kölcsönadásával;
- autók rendelkezésre bocsájtásával;
- emberi erőforrásaikkal;
- lelki-erkölcsi támogatásukkal;
- a 17 km-es út, vagy annak egy-egy szakaszán fizikai képességük szerinti végigmenetelésével;
- a Duna-parti Cipőknél türelmes várakozásukkal a menetelők megérkezéséig, hogy azt végül a jelenlétükkel ünnepélyessé, emlékezetessé tegyék, és ezzel az érkező menetelők fizikai fáradtságát enyhítsék;

Köszönjük mindezt a
- szervezőtársaknak;
- barátoknak;
- ismerősöknek;
- ügytársaknak;
- "mezítlábas parttársaknak";
- médiamunkásoknak;
- közéleti ("VIP") személyeknek;

Többekben felmerült kérdések:
- miért hétköznapra szerveztük? Azért, mert
-- 1944. november 9.: Radnóti Miklós magyar költőt meggyilkolták nyilas keretlegények;
-- 1938. november 9-10.: Kristályéjszaka - zsidók tömeges meglincselése, kifosztása, haláltáborokba hurcolása - miatt november 9.-ét nyilvánították a fasizmus és antiszemitizmus elleni tiltakozás nemzetközi napjává;
-- november 6-7. lehetett volna egy alkalmas hétvége, ha a dátum nem kapcsolódna egy olyan történelmi eseményhez, mely összeférhetetlen a Menet küldetésével;
-- nem hisszük - tapasztalataink alapján -, hogy a munkanap okozná a "tömegek" távolmaradását;
- miért épp a 298-as parcella és a Duna Parti Cipők határolja a menet útvonalát? Azért, mert
-- az elmúlt 20 év kormányai sikeresen segédkeztek abban, hogy a 298-as parcella újnyilas kegyhellyé válhasson: az adófizetők pénzén nyilas tömeggyilkosoknak biztosítanak - a magyar és nemzetközi utókort félrevezetve - nemzeti díszsírhelyeket. Olyan nyilasoknak, akik Radnóti Miklóst megölték, olyan nyilasoknak, akik a Dunába lőtték magyar állampolgárok sokaságát - nőket, gyerekeket, férfiakat - "önként, kéjjel". Ez az abszurd tény köti össze a 298-as parcellát a Cipőkkel, melyre a figyelmet felhívni csak egy 17 km-es "őrült" gyaloglással van remény.

Elnézést kérünk
mindenkitől
- a (végül ugyan behozott) jelentős késésért a tervezett időpontokhoz képest;
- a Cipőknél tervezett zenés zárórendezvény - váratlan hangtechnikai problémák okozta - elmaradásáért, ill. a beszédek rossz hallhatóságáért (az előre készenlétbe helyezett generátor - talán az esős idő miatt - az áram szolgáltatását megtagadta.)

Mentségünkre
szolgálhat - talán - az, hogy néhány ("őrült") abszolút civil kizárólag saját szűkös emberi és anyagi erőforrásait tudta csak az ügy szolgálatába állítani, megélhetési- és látványszervezetek segítségétől mentesen.

Ehhez képest, mindennek ellenére, vagy épp ezért, az akciót sikeresnek tekintjük. Különösen ha arra gondolunk, hogy csak a lehetetlent érdemes megcélozni, hiszen a (könnyen) megvalósíthatóban nincs igazi kihívás.
Ezért már most kinyilvánítjuk szándékunkat: jövőre újra meg fogjuk csinálni (a hétszázát!) - továbbra is megőrizve az abszolút civil, pártmentes jelleget. Az első két Radnóti Menet szervezésének tapasztalatait hasznosítva, és most egy év felkészülési időt hagyva hisszük, hogy az eddigi hibák nélkül jobban, elegánsabban tudjuk megvalósítani. Így már most kérünk, jegyezd elő a naptáradban: 2011. november 9. (szerda), Radnóti Menet 2011. Kapcsolatfelvételi lehetőség továbbra is:
(Ezúton kérjük tegnap velünk menetelő társainkat, akikkel elmaradt a kölcsönös kontakt-csere, hogy szintén jelentkezzenek a fenti címen.) A segítési lehetőségek listájából most bőven van még idő válogatni: https://docs.google.com/fileview?id=0B3dUyc_PhgIOZTk0ZmU1YzUtYjU1ZC00YmY5LTgzNjAtMmE1ZDg0ZTFhZDVk&hl=hu

És addig még van idő azon is elgondolkodniuk a pár hónap óta szorgosan csodálkozó parttársaknak (is), hogy nem arra kell várni, hogy a demokrácia mit tehet (valamikor, valahol) érted, hanem inkább az jusson eszedbe, hogy TE mit tehetsz a demokráciáért. Itt és most.

Vesd el az illúziókat: a demokrácia nem fog az ajtódon bekopogtatni (még egyszer), hogy "íme, itt vagyok, és a te dolgod csak annyi, hogy élvezz." A demokrácia egy sokszereplős, végtelen játszma, melyért minden egyes (legfőképp "mezítlábas") állampolgárnak keményen dolgoznia kell, minden egyes nap, szüntelen. Ezt megérteni az eltékozolt 20 év alatt bár nem sikerült.
De tanulni sohase késő.

No comments:

Post a Comment