“The world is a dangerous place to live in; not because of the people who are evil, but because of the people who don’t do anything about it.”
(Albert Einstein – refugee from Nazi Germany)

Tuesday, October 25, 2011

2011 november 9


November 9. a fasizmus és antiszemitizmus elleni küzdelem nemzetközi napja.

1938. november 9-10: ekkor történt a később "Kristályéjszaka"-ként emlegetett pogrom. A kristályéjszaka (németül Kristallnacht) egy Franciaországban  szolgáló német diplomata, Ernst Eduard vom Rath meggyilkolása ürügyén Németországban megtorlásként  elrendelt, központilag megtervezett és irányított, országos zsidóellenes erőszakhullám volt, mely a Holokauszt nyitányának is tekinthető. 
A UNITED (1) 1995 óta évente kampányt szervez egész Európában, november 9.-én, melyet a Fasizmus és Antiszemitizmus Elleni Küzdelem Nemzetközi Napjának neveztek el. A kampány célja kettős: egyfelől  emlékezés a Kristályéjszakán történt pogromra, de általánosabban a Holokauszt és a történelem során bármikor és bárhol létezett fasizmus áldozataira is. Másfelől figyelemfelhívás a jelenkor erősödő rasszista, antiszemita, szélsőjobbos, újfasiszta jelenségeire.

About this day and the initiator UNITED informations can be read in English on Wikipedia: UNITED for Intercultural Action.


Angol nyelvű, letölthető, kinyomtatható plakát és szóróanyag:
Poster and leaflet - downable and printable:






___________________
Források:
(1) A UNITED a nacionalizmus, rasszizmus, fasizmus ellen tevékenykedő, a bevándorlókat és menekülteket támogató legnagyobb európai szervezet. 1992-ben alapították, székhelye Amszterdam. A jelmondata: "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan".
A november 9.-i nemzetközi napról, és a kezdeményező UNITED szervezetről információk a Wikipedián angolul találhatók: http://en.wikipedia.org/wiki/UNITED_for_Intercultural_Action#International_Day_against_Fascism_and_Antisemitism_.E2.80.93_9_November
(2) http://www.unitedagainstracism.org/pdfs/poster_BeLoudAgainstFascism.pdf
      http://www.unitedagainstracism.org/pdfs/flyer_9nov11.pdf
(3) https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0B3dUyc_PhgIONjVkZDQ4MGYtOWJlZC00ZGQzLWEwZDYtYzE4OGU4NmFlMzhi&hl=en_US
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0B3dUyc_PhgIOMmQ2ZTEyYTAtZGRlZi00MTk4LWI4MzktZjEzNWFiM2RhYWNk&hl=en_US
(4) Kapcsolódó cikkek a 3.Radnóti menetről: http://antifa-hungary.blogspot.com/search/label/Radn%C3%B3ti%20Menet%202011

Related posts in this blog: http://antifa-hungary.blogspot.com/search/label/RadnotiMarch2011

No comments:

Post a Comment