“The world is a dangerous place to live in; not because of the people who are evil, but because of the people who don’t do anything about it.”
(Albert Einstein – refugee from Nazi Germany)

Monday, October 24, 2011

Radnóti Menet 2011 november 9


2011 november 9.-én harmadik alkalommal szervezik meg civilek a Radnóti Menetet Magyarországon, Budapesten. Azon a napon, amely több közelmúltbeli nemzetközi(1) és magyar történelmi esemény évfordulója is egyben.

Magyarországon különösen fontos az emlékezés és emlékeztetés, ahol a "rendszerváltás" óta egyre erősödnek a fasiszta-náci eszmék és szervezetek. Ez a folyamat különösen 2002 óta gyorsult fel, amikor egy jelentős politikai erő, a Fidesz ezeket a szélsőjobboldali, újnyilas eszméket és szervezeteket politikai eszköztárába emelte hatalmának visszaszerzésére és hosszútávú megerősítésére.

Ennek az együttműködésnek eredményeként 2010-ben a szélsőjobbossá vált Fidesz teljhatalmat kapott Magyarország vezetésében, egy magyar náci párttal a jobboldalán (Jobbik). Azóta e hatalom birtokában a Fidesz a még fel se épült, gyermekcipőben járó magyar demokrácia lebontásán, saját egyeduralmának megszilárdításán, Magyarországnak az 1930-as évekbe való visszavezetésén munkálkodik, továbbra is a náci (újnyilas) erőkkel együttműködve - ügyelve a demokrácia látszatának fenntartására.

E folyamatban felelősség terheli a húsz év és a jelenkori összes magyar politikai, társadalmi, közéleti szereplőjét. Nem törődtek és napjainkban sem törődnek azzal, hogy politikai, hatalmi és egyéb magánjátszmáik során Magyarország a saját törvényét szegi meg: a Párizsi Békeszerződést magyar törvénybe(2) iktató nemzetközi egyezményt(3) sért meg, hogy a náci eszmék célcsoportjai (zsidók, romák, melegek, liberálisok, baloldaliak, demokraták) Magyarországon ismét félelemben élhetnek(4):


És felelősség terheli a nemzetközi közösséget - a Párizsi Békeszerződés aláíróit(2) ( Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada, India, Új-Zéland - a többi aláíró ország azóta megszűnt, bár valami jogfolytonosság elvárható lenne ilyen fontos egyezmény esetében): Európa és a világ számára kényelmesebb, ha e törvényszegésről, e tendenciáról nem vesz tudomást. A ma is nagy, erős országoknak kényelmesebb, ha elhiszik, hogy Európa közepén egy kicsiny országban nem a fasizmus, nem a nácizmus születik (újjá). Ahogyan történt ez az 1930-1940-es években is. De most már nem lehet az a mentségük sem, mint akkor: hogy nem tudhatták, mivé fajulhat a dolog. De hát miért is érdekelné a világot, hogy egy kicsiny országban újjászületik a fasizmus-nácizmus? A diplomáciai bonyodalmak senkinek se kellenek. Ha mégis komoly baj történne, legfeljebb majd most is sietnek(5) látványos humanitárius segítséget nyújtani, és nagyokat sajnálkozni. A történelem így ismétli önmagát. Áldozatok voltak, lesznek - az élet már csak ilyen.


Az első Radnóti Menetet 2009-ben, a Demokratikus Hálózat fiataljai kezdeményezték, és a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete(6) és civil magánszemélyek csatlakoztak hozzá. Az eseményről részletek itt olvashatók: http://evita.nolblog.hu/categories/Radnoti_Menet/

A második Radnóti Menetet 2010-ben szervezték civil szervezetek és magánszemélyek, a Menet befejezéseként kiegészítve a Duna parti Cipők Emlékművénél(7) tartott fáklyás megemlékezéssel : http://antifa-hungary.blogspot.com/search/label/Radn%C3%B3ti%20Menet%202010


És most néhány "őrült" civil ismét végiggyalogolja a 16-17 kilométert.

Mi mást tehetne?

(Most,  3. Radnóti Menet szervezésében részt vesz a MAL (Magyar Antifasiszta Liga), a Kohányi Társaság és a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete, és magánszemélyek.)
__________________
Források:
(1)  November 9.,  a fasizmus és antiszemitizmus elleni küzdelem nemzetközi napja (angol): http://www.unitedagainstracism.org/pages/infon9_11.htm
(2) A párizsi békeszerződés, magyar fordítás: http://www.hunsor.se/dosszie/1947parizsibeke.pdf
     1947. évi XVIII. törvény a Párizsban, 1947. évi február hó 10. napján kelt békeszerződés becikkelyezése tárgyában, Hatályos: 1996.01.01.- ----.--.--.:  http://www.opten.hu/opten/light/torvtar/torvlist.print.php?tprint=1&twhich=2242
(3) A párizsi békeszerződés angolul: http://untreaty.un.org/unts/1_60000/2/2/00002058.pdf
(4) Salamon András: Tell Your Children, http://youtu.be/OKpznsxZews
(5) Srebrenicai mészárlás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Srebrenicai_m%C3%A9sz%C3%A1rl%C3%A1s
(6) Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete: http://nitbp.gportal.hu/gindex.php?pg=22272813
(7) Szoborlap.hu: Cipők a Duna-parton, http://www.szoborlap.hu/194_cipok_a_duna_parton_budapest_pauer_gyula_2005.html
(8) Kapcsolódó cikkek a 3.Radnóti menetről: http://antifa-hungary.blogspot.com/search/label/Radn%C3%B3ti%20Menet%202011

4 comments:

  1. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150437176044257&set=a.10150437175939257.415796.731744256&type=1&theater

    ReplyDelete
  2. Tisztelettel adózóm azoknak, akik megteszik azt amit tehetnek. Bárcsak mindenki felemelné szavát, hogy népirtást soha többet! Bárcsak elmondhatnánk büszkén, hogy tanult ezen nemzet népe a múltjának szörnyűségeiből és az utókor megemlékezik, fejet hajtva ártatlan honfitársaink előtt.Magyarok voltak ők is. Egy ordas kirekesztő eszme áldozativá váltak. Emlékezz magyar, hogy soha többé testvéred gyíkosa ne légy! Emlékez ember,hogy embertestvéred elleni szörnyűséget ne tégy!!!

    ReplyDelete
  3. Sajnos nem úgy néz ki, hogy tanult ez a nép elődei hibáiból, bűneiből. Most ugyanolyan "lelkesen", "teli szívvel" veti bele magát a fajgyűlöletbe, a másik eltiprásába, mint tette 70-80 évvel ezelőtt. Miért is ne? Az akkor elkövetett tetteit is megúszta, most is jó esélye van rá. Na, meg egy kis fosztogatás is jól jönne már. Ez a nép fasiszta volt és az is maradt.

    ReplyDelete
  4. Köszönjük a véleményeket, a linket is. Nem tudunk mindig válaszolni, különösen nem azonnal, de olvassuk. Lackó radikális minősítésével nem értünk egyet, de a fő gondolattal - sajnos - nagyjából igen.

    ReplyDelete