“The world is a dangerous place to live in; not because of the people who are evil, but because of the people who don’t do anything about it.”
(Albert Einstein – refugee from Nazi Germany)

Saturday, March 20, 2010

Nemzeti ünnep: zsidózás, komcsizás


2010.03.15. Magyarország nemzeti ünnepe, Budapest, Deák tér, Jobbik rendezvény.

Egy blog (1) szerkesztőinek jóvoltából gyarapíthatjuk ismereteinket a Jobbik természetéről. Egyúttal annak is újabb bizonyítékát kapjuk, hogy a magyar jogalkalmazó szervek hogyan támogatják a magyar neonáci, újnyilas jelenségeket (legalább nyolcadik éve már(2)).
A videofelvétel(3) önmagáért beszél, kommentár sem szükséges. A mandiner.blog cikke(4) némi adalékkal szolgál a látottakhoz.(Köszönet a mandiner.blog munkatársainak.)



Ha valamiért valaki nem tudná a felvételt megtekinteni, röviden a lényeg: a Jobbik a nemzeti ünnep ürügyén tartott választási kampánygyűlése végefelé a Jobbik saját külön "nemzeti himnusza", a "székely himnusz" hangjai szóltak. Jobbikos "felügyelők" terrorisztikus viselkedéssel, agresszív, becsmérlő szavakkal jelezték a járókelőknek, hogy vigyázzba illene állniuk. Aki nem így tett, arra hangosan rákiabáltak, hogy nem magyar, hogy zsidó. Egy fiatal férfiba is belekötöttek, aki nem bírta elviselni, hogy a neonácik zavartalanul játszhatnak csendőrszerepet, és visszaszólt. Talán be is húzott egyet a provokátornak, vagy csak akart - a kritikus  pillanatok a felvételből nem világosan kivehetők. Némi dulakodás kezdődött, a fasiszta jelző is elhangzott. Mire a közelben álló rendőrök közül ketten azonnal odamentek, és a fiatalembert azonnal "megfogták". A Jobbikos aktivista, (valójában neonáci provokátor) mondja a szövegét, hogy feljelentést akar tenni, mert a fiatalember megütötte, lefasisztázta(5). Közben több neonáci is közelít a fiatalemberhez, aki talán nem érzi, hogy a két rendőr meg akarná védeni, ezért menekülni akar. A rendőrök elkapják, a földre teperik, nekinyomják a kirakat üvegének. Közben a neonáci hangadó a rendőröket "instruálja": "Fogják meg!", "Bilincseljék meg!", "Segítsek én?". A rendőrökkel közli: "Följelentem!", "Én katonai őrnagy vagyok!", "Nekem ez kellemetlen, hogy egy magyar gyűlésen vagyok, és pofán vernek!". Majd hívja a társait: "Vannak tanúk?". Azonnal több szélsőjobbos jelentkezik, hogy vállalják a tanúskodást. Az áldozat tiltakozik, bizonygatja, hogy a neonácik kötöttek bele, ő csak egyszerűen közlekedni akart az utcán. Közben ő maga is káromkodik, trágár kifejezéseket használ, ebben a helyzetben mi mást is tehetne: nem elég, hogy a neonácik lezsidózták, akadályozták szabad mozgásában, még a rendőrök is őt teperik le rendkívül durva módon.

Közben több rendőr és sok szélsőjobbos odagyűlik: immár több rendőr teperi az áldozatot, miközben a szélsőjobbosok zavartalanul szidalmazzák, gyalázzák, és egyszer csak elindítják a komcsizást: "Komcsit fogtak! Komcsit fogtak!"
Lincshangulat kezd lenni, de a rendőrök arra vigyázni próbálnak, hogy a szélsőjobbosokat ne engedjék testközelbe. És lincselésre nincs is szükség, a rendőrök elvégzik a neonácik helyett azt a fizikai bántalmazást, ami a törvényesség látszatának is megfelel, és a felajzott neonácikat is kielégíti. Valamelyest.

Az áldozatot elviszi a rendőrautó, a szélsőjobbosok hangos szidalmazása, fenyegetése, üdvrivalgásnak is felfogható kórusától kísérve.
Egyetlen szélsőjobbos adatát nem vették fel, nem igazoltatták egyiket se, az egész felvétel azt sugallja, mintha  a rendőrség a szélsőjobbosok segítője lenne.

A felvétel egyúttal arra a bizonyíték, hogy a fasiszta-nyilas eszméket vallók számára teljesen mindegy(6), hogy valójában kicsodák gyűlöletük tárgya: először lezsidózták a nekik nem engedelmeskedőket, a végén odagyűlők pedig  lekomcsizták - anélkül, hogy egyáltalán tudták volna, hogy pontosan mi és hogyan történt. A gyűlölet maga teremti meg gyűlölete tárgyát.
____________________
Források:
(1) http://mandiner.blog.hu
(2) A magyar rendőrség keretein belül ott munkálkodik zavartalanul évek óta egy szélsőjobbos "különítmény": a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ: http://www.tmrsz.hu) (http://www.tmrsz.hu/sajto/724-hvg-kibekult-jobbik-tmrsz.html) (A linkekre kattintva jelenleg az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium honlapja jön be, de kézzel átmásolva a böngésző címsorába a webcímet a Tettrekész honlapja nyílik meg. Érdekes megoldás. Gondolhatnánk programozási hibára. De azt is hihetjük, hogy ez nem véletlen trükközés: jelképezheti, hogy tulajdonképpen már az egész minisztérium szélsőjobbos befolyás alatt áll.)
(3) http://www.youtube.com/watch?v=IBlaw1E6o6o
(4) Komcsit fogtunk! - avagy Zsidó, gyere át a zebrán! http://mandiner.blog.hu/2010/03/15/komcsit_fogtunk_avagy_zsido_gyere_at_a_zebran
(5) Magyarországnak még valamirevaló neonácijai sincsenek: a magyar neonácik (újfasiszták, újnyilasok) nem vállalják fel saját eszmerendszerüket. Pereket indítanak rágalmazás, becsületsértés címén, ha valaki őket lefasisztázza, lenácizza. És a magyar bíróság többnyire a javukra ítél. Arra még nem ismerünk példát, hogy önmagában a "nyilas" jelző alkalmazása miatt feljelentettek-e valakit.
(6) Martin Niemöller
     http://anton.honlapepito.hu/?modul=oldal&tartalom=1097840
     http://hu.wikipedia.org/wiki/Martin_Niem%C3%B6ller
     http://en.wikipedia.org/wiki/Martin_Niem%C3%B6ller
     http://www.history.ucsb.edu/faculty/marcuse/niem.htm
Als die Nazis die Kommunisten holten,
habe ich geschwiegen,
ich war ja kein Kommunist.
Először  kommunistákért jöttek
- nem szóltam,
mert nem voltam kommunista.
"They came first for the Communists,
and I didn't speak out
because I wasn't a Communist;
Als sie die Sozialisten einsperrten,
habe ich geschwiegen,
ich war ja kein Sozialist.
Aztán a szocialistákért jöttek
- nem szóltam,
mert nem voltam szocialista.
Then they came for the socialists,
and I did not speak out
because I was not a socialist;
Als sie die Gewerkschafter holten,
habe ich geschwiegen,
ich war ja kein Gewerkschafter.
Aztán a szakszervezeti tagokért jöttek
- nem szóltam,
mert nem voltam szakszervezeti tag.
Then they came for the trade unionists,
and I did not speak out
because I was not a trade unionist;
Als sie die Juden enisperrten,
habe ich geschwiegen,
ich war ja kein Jude.
Aztán a zsidókért jöttek
- nem szóltam,
mert nem voltam zsidó.
Then they came for the Jews,
and I did not speak out
because I was not a Jew;
Als sie mich holten,
gab es keinen mehr,
der protestieren konnte.
Aztán értem jöttek
- senki sem maradt,
ki szólhatott volna értem.
Then they came for me
and there was no one
left to speak out for me.



2 comments:

  1. Ez undorító és felháborító! Vágjam vigyázzba magam egy több háztömbre énekelt himnuszra? És viseljem el, hogy inzultálnak a neo-nácik? Én is kiakadtam volna! remélem a pasi, akit elvezettek a rendőrök megússza ennyi megalázással.
    Remélem...

    ReplyDelete
  2. Nem azért, de teljesen jogosan vitték el azt az embert.
    Épeszű embert nem érdekli,ha lezsidózzák...csak tovább áll. De a videóban szereplő illető tettlegességig is fajult, mellékesen lefasisztázta az öreget,ami ugyan olyan sértő lehet neki, mint a másiknak a zsidó... Az egészben a legrosszabb az volt, hogy elakart menekülni, és a rendőrök ellen is aggreszívan lépett fel. Teljesen jogos volt, hogy megbilincselték és elvitték. Ha nem fut el nem is kapják el... fordított helyzetben az öreget viszik el.... De látom az emberi butaság megint hatalmas méreteket ölt. :)

    ReplyDelete