“The world is a dangerous place to live in; not because of the people who are evil, but because of the people who don’t do anything about it.”
(Albert Einstein – refugee from Nazi Germany)

Saturday, July 3, 2010

A fajelmélethez vezető út


2010/07/03, Magyarország, Népszava.hu, interjú Marsovszky Magdolnával(1)
"A fajelmélethez az etnikai elméleten keresztül vezet az út" (2)

...Akiket viszont kikiáltunk a "nemzeti egység" tönkretevőjének, vagyis nemzetárulónak, hazaárulónak, azokból kreálunk aztán "zsidókat". Az antiszemitizmus az egyetlen olyan kirekesztéses ideológia, amelynek képviselője addig nem nyugszik, amíg a maga "zsidóját" meg nem öli, ki nem irtja, fel nem akasztja a következő lámpavasra. Ebben a gyilkos ideológiában nem az a lényeg, hogy ki a zsidó, vagy ki nem az, hanem, hogy a többségi társadalom kiket kiált ki a nemzet ellenségének, vagyis nemzetárulónak.

...Érvelnek vele sokszor, hogy az USA-ban is minden házon ott leng a nemzeti zászló, de ez más, mert ott mások a kulturális tradíciók. Magyarország mai nemzeti-retorikája kísértetiesen hasonlít a II. Világháború előtti Németországéhoz, mert mögötte nagyon hasonló népnemzeti érzések is húzódnak.

...Ahelyett, hogy minden fillérünket és energiánkat abba fektetnénk, hogy a szegényeken és lecsúszottakon segítsünk, inkább hatalmas méretű "nemzeti miséket" tartunk, ahol zászlófelvonásokkal és koszorúzásokkal igyekszünk bizonyítani, hogy tulajdonképpen milyen toleránsak is vagyunk a kisebbségekhez. Ezek a rituálék tényleg hasonlítanak a misékhez, csakhogy itt a "nemzet egységében" keresik a megváltást. Ez is egyfajta vallás, amiben Isten helyett a hazánkhoz imádkozunk, tehát a nemzet válik szakrális térré.
A teljes cikket ajánljuk elolvasásra a Népszava honlapján.
____________________
Források:
(1) Marsovszky Magdolna Németországban művészettörténetet, germanisztikát valamint kultúrateóriát és kultúrpolitikát tanult. Jelenleg az MTA Politika Tudományi Intézete Demokrácia és Radikalizmus Kutatócsoportjának tagja. Németül, angolul és magyarul publikál.
(2) http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=318714

No comments:

Post a Comment