“The world is a dangerous place to live in; not because of the people who are evil, but because of the people who don’t do anything about it.”
(Albert Einstein – refugee from Nazi Germany)

Friday, July 30, 2010

Meghívó a Holokauszt Roma Áldozatainak Emléknapjára


2010.08.02. Hétfő, 17:00, Budapest, IX.Nehru part: Holokauszt Roma Áldozatainak Emléknapja
Kedves Barátunk!

A Roma Polgárjogi Alapítvány és a Holocaust Közalapítvány nevében tisztelettel meghívunk a Holokauszt Roma Áldozatainak Emléknapja alkalmából 2010. augusztus 2-án 17-18 óráig tartó gyászünnepségre és koszorúzásra, amelyet Budapest IX. kerületében, a Nehru parton felavatott Roma Holokauszt Emlékműnél tartunk.(1)

A gyászünnepségen a roma kulturális és művészi élet kiválóságai emlékeznek a ’44. augusztus másodikán történtekre.

Beszédet mond dr. Kállai Ernő, a kisebbségi jogok parlamenti biztosa.

A hazai politikai, szellemi elit reprezentánsai mellett nagy szeretettel várunk mindenkit, aki fontosnak érzi, hogy e gyásznapon egy mécsessel, egy szál virág elhelyezésével együtt emlékezzünk áldozatainkra.

Kérünk, jelezd felénk, amennyiben közösséged nevében koszorút kívánsz elhelyezni az áldozatok emlékművénél.
……
A nácik 1944. augusztus másodikáról harmadikára virradó éjszaka felszámolták az Auschwitz-Birkenau II.E tábort, a cigánylágert. Mintegy háromezer embert gyilkoltak halálra.

A Cigány Világszövetség 1972-ben határozott arról, hogy a Pharrajimos, azaz a roma holokauszt emlékére augusztus 2-át nemzetközi emléknappá nyilvánítja.

A Roma Polgárjogi Alapítvány – a társszervezetekkel közösen - 1996 óta minden év augusztus másodikán virrasztással egybekötött gyászszertartásra hívja a roma holokauszt áldozataira emlékezni, gyertyát gyújtani szándékozó embereket, közösségeket. Ezen alkalmak, az erkölcsi főhajtás mellett, figyelemfelhívások is voltak: nem lehetünk közönyösek a jelen kor rasszista tendenciáival, a kirekesztéssel, gyűlölettel és erőszakkal terhes jelenségekkel szemben.

Méltóságteljes alkalmainknak a magyar Parlament előtti tér adott otthont, egészen az ezredfordulóig, amikor a Nehru parton találtunk alkalmas történelmi helyet gyászünnepünkhöz: 2006-ban, 10 éves munkánk eredményeként itt avattuk fel a Roma Holokauszt Emlékművet.

A Holokauszt Emlékközpont megnyitása óta (2004) minden évben tartalmas oktatási és kulturális programmal emlékezett meg a roma holokausztról. Idén roma tárlatvezetők - roma diákoknak - tartanak speciális tárlatvezetést a Páva utcai kiállításon, a Nehru parti közös megemlékezés előtt.


Üdvözlettel:

2010. július 28.

Horváth Aladár
Kuratóriumi elnök
Roma Polgárjogi Alapítvány
H-1078 Budapest, Nefelejcs u. 39.
romacivilrajt[kukac]gmail[pont]com
Tel.: +36 20 478 0108

Székely Gábor
Kuratóriumi elnök
Holocaust Közalapítvány
H-1094 Budapest, Páva u. 39
Tel.: +36 1 455 3333
Fax.: +36 1 455 3399

________________________
Lásd még: 

(1) Az emlékművet az utóbbi időkben neonácik többször meggyalázták:  http://antifa-hungary.blogspot.com/2010/02/mocsok.html

No comments:

Post a Comment