“The world is a dangerous place to live in; not because of the people who are evil, but because of the people who don’t do anything about it.”
(Albert Einstein – refugee from Nazi Germany)

Monday, February 14, 2011

"Becsület napja" 2011


2010-ben több bejegyzésünkben is szóltunk erről a magyar neonáci-újnyilas ünnepről. A "kitörés napjának" is emlegetik.(1)
Érdekes információkat olvashatunk a 2011. évi "Becsület napjáról":
A „becsület” napja - 1945. február 11-én éjjel a Budapestet védő magyar és német katonák kitörést kíséreltek meg a szovjet csapatok által ostrom alá vett fővárosból. A Magyarországon aktív szélsőjobboldali gyűlöletcsoportok az esemény évfordulóját - külföldi társszervezetek meghívásával - minden évben egy neonáci erődemonstráció megszervezésére próbálják felhasználni. Fő motivációjuk ugyanakkor nyilvánvalóan a médiafigyelem felkeltése, amire Magyarország Európai Uniós elnökségére tekintettel valós lehetőségük is lenne - ha ezt a csoportok közötti feszültségek nem lehetetlenítenék el. Emiatt viszont valós annak a kockázata, hogy valamelyik szervezet a korábbiaktól eltérő provokatív akciót tervez annak érdekében, hogy magára vonja a média figyelmét. (2)
 A teljes cikk a forrás-webhelyen olvasható.
____________________
Források:
(1) http://antifa-hungary.blogspot.com/2010/02/nacimentes-budapestet.html
     http://antifa-hungary.blogspot.com/2010/02/meghivo-antifasiszta-demonstraciora.html
     http://antifa-hungary.blogspot.com/2010/01/becsulet-napja-tiltakozas.html
     http://antifa-hungary.blogspot.com/2010/01/neonaci-ujnyilas-unnep-becsulet-napja.html
(2) http://www.athenaintezet.eu/hirek/olvas/115

No comments:

Post a Comment