“The world is a dangerous place to live in; not because of the people who are evil, but because of the people who don’t do anything about it.”
(Albert Einstein – refugee from Nazi Germany)

Monday, August 15, 2011

Rasszista, antiszemita hirdetés az expressz.hu-n


2011.08.15. Budapest
Az expressz.hu(1) online hirdetési portál felületén a következő rasszista, antiszemita hirdetés volt olvasható három napon át:
"Családiházunk felújításához, keresünk 1 szobafestő mázoló szakmunkást. Feltételek: -Nem iszik, picit sem!!!!!!!! -Eljönn, a pontos munkakezdésre!!!!!!! -Tisztán dolgozik, elmossa a kapott szerszámokat, tisztára!!!!!! -Felelőséget tudd vállalni a munkálya iránt!!!!!! -Nem vállalkozó. Nem a munkaügyi központ álltal lelopott hirdetésre jelentkezik. Nem cigány, román, zsidó, hanem BECSÜLETES Magyar ember!!!!!!!!!!!!!! Jelentkezni: Szigeti J. K."

Az eredeti hirdetés képernyőfotója

A HVG munkatársai felhívták(2) az expressz.hu-t, ahol azt állították, a hirdetések tartalmát feladásuk után 24 órával moderálják. (3) A HVG.hu szerint a telefonhívás után fél óra múlva eltávolították a hirdetést.

____________________
Források, megjegyzések:
(1) http://www.expressz.hu/
Ezen az oldalon a portált tulajdonló, üzemeltető cég(ek)ről semmilyen információ (pl. impresszum) nem található.
A domain használója a domain.hu keresője szerint: Expressz Magyarország Zrt.
Az http://www.expressz.com/ webhelyen olvashatók szerint: Az Expressz 1984 óta a magyar hirdetési piac kiemelkedő, piacvezető szereplője. 2006. január óta Közép-Kelet-Európa legnagyobb, orosz, lengyel, horvát és magyar érdekeltségű lapkiadó csoportjának – a Trader Media East-nek – a tagja.
Tulajdonos: Hürriyet, a török Dogan Yayin Holding tagja, Törökország egyik legnagyobb vállalkozása. Angol oldal: http://www.hurriyetdailynews.com/

(2) HVG.hu, 2011. augusztus 15., hétfő, 13:12: "„Nem cigányt, románt, zsidót; becsületes magyart” kerestek az Expressz-hirdetésben", http://hvg.hu/itthon/20110815_zsido_cigany_hirdetes

A HVG.hu cikke információhiányos, nem dokumentumértékű, mert pl. nem tudhatjuk meg belőle, hogy pontosan milyen rovatban, melyik (al)oldalon, pontosan milyen webcímen (url)  volt olvasható a hirdetés.

(3) Ezek szerint az expressz.hu oldalain bármilyen, akár uszító, lázító, törvénybeütköző szöveg 24 órán át  zavartalanul fent lehet? Köztudott, hogy az interneten nyilvánosan megjelenő szöveg terjedési sebessége térben és időben sokszorosa a hagyományos, papíralapú szövegekhez képest. Ennek megfelelően 24 órán át az interneten fent lévő szöveg hatása felmérhetetlen.

(4) A szöveg eredeti, helyesírási  hibáit megtartottuk.

No comments:

Post a Comment