“The world is a dangerous place to live in; not because of the people who are evil, but because of the people who don’t do anything about it.”
(Albert Einstein – refugee from Nazi Germany)

Tuesday, March 27, 2012

Berlini tüntetés Magyarországért


2012.03.24. Szombat, Berlin: német szervezetek demonstrációt szerveztek a magyar nagykövetség épülete elé a magyarországi demokráciáért:

[Fotó: Tsukasa Yajima ©]
Középen a felirat: "Magyarország, törődünk veled."
A magyar demokráciáért tüntetett szombaton a berlini magyar nagykövetség épülete előtt nagyjából nyolcvan, többnyire fiatal német.

A demonstrációt a
Németországi Európa Unió (Europa-Union Deutschlands - EUD), a Fiatal Európai Föderalisták (Junge Europäische Föderalisten - JEF) elnevezésű nemzetközi ifjúsági mozgalom németországi tagszervezete és a Több Demokráciát! (Mehr Demokratie!) elnevezésű egyesület szervezte.
(...)
A demonstráció fő szónoka Rainer Wieland, az EUD elnöke, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa, az Európai Parlament alelnöke volt,...
(1)
Körülbelül száz tüntető bírálta ma a magyar kormány politikáját a német fővárosban. Az eseményen megjelent a CDU EP-képviselője, Rainer Wieland is, aki Brüsszelben a Fidesszel és a KDNP-vel ül egy frakcióban.(2)
Német fiatalok tüntettek szombaton Magyarország berlini nagykövetsége előtt a magyar demokrácia minősége miatt. A tüntetés szószólója egy kereszténydemokrata politikus, az Európai Parlament alelnöke volt, aki aggályairól levelet is írt a magyar nagykövetségnek.(3)

____________________
Források:
(1) 2012.03.24. HVG.hu, Tüntettek a berlini magyar követségnél: http://hvg.hu/vilag/20120324_tuntetes_berlini_magyar_kovetseg
(2) 2012.03.26. Heti Válasz, 100 fős tüntetés Berlinben: a Fidesz ellen, de a Fidesszel egy frakcióban: http://hetivalasz.hu/vilag/a-fidesz-ellen-de-a-fidesszel-egy-frakcioban-47273
(3) 2012.03.24. Origo.hu, Magyarországért aggódó tüntetők vonultak fel Berlinben: http://www.origo.hu/nagyvilag/20120324-magyarorszagert-aggodo-tuntetok-vonultak-fel-a-berlini-magyar-nagykovetsegnel.html
(4) 2012.03.24. Hungarians protest for democracy and civil rights in Hungary - Berlin, http://www.demotix.com/news/1123092/hungarians-protest-democracy-and-civil-rights-hungary-berlin
"Körülbelül 250 ember gyűlt össze Berlin belvárosában, hogy meneteljen a demokráciáért, a polgári jogokért, és egy olyan Magyarországért, amelyik az európai értékek közösségéhez tartozik. A menet végállomása a magyar nagykövetség épülete volt, amely előtt beszédeket tartottak." Az eredeti angol szöveg: "About 250 people met in Berlin's city center to march for democracy, civil rights and an Hungary which is part of a European community of shared values. The march ended with a rally in front of the Hungarian Embassy. " 
(5) 2012.03.24. EUD, Demonstration: Ungarn muss Teil der europäischen Wertegemeinschaft bleiben!  http://www.europa-union.de/eud/news/aufruf-zur-demonstration-ungarn-muss-teil-der-europaeischen-wertegemeinschaft-bleiben/
"A JEF és az EUD több mint 150 tagja és barátai demonstráltak a berlini magyar nagykövetség épülete előtt a demokráciáért és jogállamiságért, mert az európai értékeket veszélyeztetve érzik."
"Trotz Frühlingsbeginn und sommerlichen Temperaturen herrschte heute vor der ungarischen Botschaft in Berlin kein eitel Sonnenschein. Über 150 Mitglieder und Freunde von JEF und Europa-Union demonstrierten dort gemeinsam für Demokratie und Rechtstaatlichkeit, weil wir die europäischen Werte in Gefahr sehen."
____________________
Megjegyzések:
Érdekes megfigyelni a hírekben a számokat. A HVG(1) és az Origo(3) (melyek a jobb és bal közötti média-skálán talán valahol középen vannak látszólag) az MTI (Fidesz-kormány vezérlése alatt működő, "nemzeti udvari hírügynökség") szövegének a másolatát közli. A szélsőjobbos Heti Válasz(3) cikke mutat egyediségre utaló jeleket, fotóval és Facebook oldalra (fotóalbumra) mutató hivatkozással dúsítva. És különös, hogy épp a Heti Válasz "szépít" a számokon. Persze, a Fidesz-MTI valószínűleg sokkal nagyobb közönséget tud "beteríteni" a híreivel, ezért fontos a Fidesz kormány érdekeit leginkább szolgáló fogalmazás.
Egy angol nyelvű fotós oldalon(4) 250-re becsülik a résztvevők számát. Az egyik szervező, a német EUD 150 fölötti létszámról ír(5).
Mindenesetre a fotó és videófelvételek alapján el lehet dönteni, hogy melyik szám áll inkább a valósághoz közelebb. Mindazonáltal ha Magyarországon lenne 80 (fiatal!) ember, akik úgy állnak ki együtt a demokráciáért, hogy egyidejűleg az antifasizmus kinyilvánítását is természetesnek veszik, akkor talán nem is veszett volna oda.

1 comment:

  1. wow , this information is really helpful all people who want to travel in all over the world . you have given well arranged and most useful tips to all people . thanks for sharing .

    venice to berlini

    ReplyDelete