“The world is a dangerous place to live in; not because of the people who are evil, but because of the people who don’t do anything about it.”
(Albert Einstein – refugee from Nazi Germany)

Friday, November 13, 2009

Romákat ért támadások 2008-2009


Az elmúlt alig több mint másfél évben összesen 19 esetben ért támadás romákat, nyolc ember halt meg, köztük egy ötéves kisfiú és öten szenvedtek életveszélyes sérüléseket, köztük két tizenéves kislány. Jogerős bírósági ítélet, amely az etnikai erőszakot is megállapította egy esetben született, további négy esetben fogták el az elkövetőket, a gyilkosságoknak azonban – egy kivétellel - nincsenek meg a tettesei.

2008. január 22. Szigetváron bántalmazott két roma nőt öt barcsi férfi. A Baranya Megyei Bíróság 2009 áprilisában etnikai csoport tagja elleni erőszak elkövetésében találta bűnösnek és jogerősen felfüggesztett illetve letöltendő szabadságvesztésre ítélte a 19- 24 év közti fiatalokat. M. Gyula 1 év, 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönt, J. Máté 1 év 6 hónap, 4 év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést, S. Zsolt 1 év 6 hónap, M. Rolandot 2 év 2 hónap, K. Balázs pedig 2 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott.

2008. március 1. Tiszaroffon felgyújtották a kunmadarasi cigány kisebbségi önkormányzat képviselőjének házát, és a falra gyalázkodó feliratokat festettek. A rendőrség ismeretlen tettes után nyomoz.

2008. március 15. Tapolcán két fiú egy szórakozóhely közelében összevert egy roma férfit. A 32 éves áldozat életveszélyes állapotban került kórházba. Miután a 17 éves elkövetők „csak jó heccnek” tartották az ügyet, az ügyészség szerint nem volt etnikai indíték, és nem minősítette aljas indokból elkövetettnek a bűnesetet, hanem életveszélyt okozó testi sértés miatt emelt vádat.

2008. április 14-én Faddon egy ház roma tulajdonosa tett bejelentést arról, hogy a padlásán és az egyik szobában szándékos gyújtogatás történt, majd két héttel később egy Molotov-koktélos támadásról számolt be a rendőröknek.

2008. június 3. Pátkán Molotov-koktélt dobtak három, romák által lakott házra. Senki sem sérült meg, de az egyik szobában, ahol gyerekek aludtak, tűz keletkezett. A Fejér Megyei Főügyészség társtettesként, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat három helybéli polgárőr ellen.

2008. június 15. Fényeslitkén egy kocsmai vita után egy 40 éves helyi férfi megkéselt két fiatalkorú romát, akik közül az egyik a helyszínen életét vesztette, társa életveszélyes sérüléseket szenvedett. Az elkövetőt az ügyészség több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt vádolja, de a megyei főügyészség szerint nem merült fel az etnikai indíték gyanúja.

2008. július 21. Galgagyörkön kevéssel éjfél után rálőttek három, romák lakta családi házra.

2008. augusztus 8. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricsén ismeretlenek benzinnel teli palackokat gyújtottak meg és hajítottak egy házra, majd az onnan kimenekülő 64 éves asszonyt sörétes fegyverrel lábon lőtték.

2008. augusztus 19. Székesfehérváron kövekkel dobálták meg egy roma család házának ablakait, egy 12 éves kislány életveszélyesen megsérült. A bűncselekménnyel nyolc embert gyanúsítanak, egyet előzetes letartóztatásba vettek, hét szabadlábon védekezhet.

2008. szeptember 5. Nyíradony-Tamásipusztán lövéseket adtak le egy házra, amelyben romák aludtak.

2008. szeptember 29. A Heves megyei Tarnabodon Molotov-koktélokat dobtak, illetve lövéseket adtak le a Tarna utcában, romák házaira, a lakók közül senki sem sérült meg. A támadás után két helyi férfit előállított ugyan a rendőrség, de az üggyel kapcsolatban nem gyanúsították meg őket. A felgyújtott házakban idős asszonyok, egy leszázalékolt házaspár és egy fiával élő idős asszony élt szűkös anyagi körülmények között.

2008. november 3. Nagycsécsen ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két családi házra, egy középkorú férfi és sógornője meghaltak.

2008. november 18. Pécsen éjjel kézigránátot dobtak be egy roma család házának ablakán. A szülők meghaltak, három kisgyerekük közül kettőt a mentők sokkos állapotban szállították kórházba. A rendőrség – az ugyancsak roma származású - rendőri múlttal rendelkező szomszédot gyanúsítja a bűncselekménnyel.

2008. november 20. Pusztadoboson Molotov-koktélt dobtak egy udvarba. A palack széttört a járdán, így a két ház tizenkét roma lakója közül senki sem sérült meg. A rendőrség közveszély okozás kísérlete miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

2008. december 15. Alsózsolca cigánytelepén rálőttek egy, az udvaron fát vágó 20 éves roma fiatalemberre, aki életveszélyesen megsérült.

2009. február 22. Tatárszentgyörgyön felgyújtották egy roma család házát és rálőttek a kimenekülőkre. A családfőt és ötéves kisfiát agyonlőtték, egy hatéves kislány súlyosan sérült.

2009. április 22. Tiszalökön a saját háza előtt lőttek agyon egy éjszakai munkába induló roma férfit a cigánytelepen.

2009. május 26. Abádszalókon az ablakon bemászva a házba, egy borotvával rontott rá egy alvó roma családra egy férfi. Az apának a nyakát és a mellkasát, az anyának a lábát vagdosta össze, mire a nagypapa segítségével a sérült szülőknek sikerült leütniük. A két éves kisfiú nem sérült, miután apja saját testével védelmezte. A támadó korábban a településen azzal dicsekedett, hogy rendvédelmi dolgozó volt és részt vett a korábbi romák elleni támadásban. Ezt azonban a rendőrség tagadja és kizárta a rasszista indítékot. A rendőrök a roma család ellen is büntetőeljárást indítottak azt feltételezve: túllépték a jogos önvédelmi helyzetet, amikor leütötték a támadót.

2009. augusztus 3. Kislétán ismeretlenek behatoltak egy telepi roma család házába és sörétes fegyverrel többször lőttek a benn alvó 45 éves anyára és 13 éves lányára. Az asszony meghalt, a kislány életveszélyes sérüléseket szenvedett.

[Lezárva: 2009.08.15.]
___________________
Források:
(Roma Sajtóközpont)


No comments:

Post a Comment