“The world is a dangerous place to live in; not because of the people who are evil, but because of the people who don’t do anything about it.”
(Albert Einstein – refugee from Nazi Germany)

Monday, November 16, 2009

Sajóbábony: Roma - Jobbik összecsapás


2009.11.15. (1)

"Összetűztek helyi romák és a Jobbik szimpatizánsai a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajóbábonyban vasárnap. A rendőrségnek sikerült szétválasztania a két csoportot, jelenleg is nagy erőkkel vannak jelen a településen.
......
Az eset vélhetően összefüggésben van a Jobbik szombati lakossági fórumával, amit a helyi iskolában tartottak. A Borsod Online úgy tudja, hogy romák akarták megzavarni a rendezvényt, de a rendőrség fellépésének köszönhetően ez nem sikerült. A Független Hírügynökségnek nyilatkozó helyi romák azt mondták, hogy a rendezvényre a Jobbik szimpatizánsai mellett gárdisták is érkeztek, ők a feloszlatott szervezet egyenruhásai ellen akartak tiltakozni.
......
A településre a vasárnap este több mint száz férfi és nő érkezett, akik közül többen a Magyar Gárda(2) egyenruháját viselték. Mint az MTI helyszínen lévő tudósítójának elmondták, Nógrád, Borsod, Heves, de más megyékből is érkeztek. A rendőrség nem engedte be őket Sajóbábonyba. Az Index tudósítója szerint éjfél után kezdett hazaindulni a jórészt gárdistákból álló hatvanfős csoport egy része. Többen azonban állításuk szerint felkészültek arra, hogy hajnalig a város szélénél maradnak."

_______________________
Források:
(1) Index.hu, 2009. november 15., vasárnap 18:24
(2) Magyar Gárda
  • 2009. július 2-án a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon jogerősen feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet és a Magyar Gárda Mozgalmat. (Wikipedia)
  • Alkotmánybíróságtól kéri az alkotmányellenes lex Gárda szabálysértés soron kívüli megsemmisítését a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (magyargarda.hu)
  • Nemzeti Jogvédő Szolgálat: működtetője a Nemzeti Jogvédő Alapítvány,  a neonáci, szélsőjobbos mozgalmak, szervezetek, személyek jogi segítésére.

No comments:

Post a Comment