“The world is a dangerous place to live in; not because of the people who are evil, but because of the people who don’t do anything about it.”
(Albert Einstein – refugee from Nazi Germany)

Sunday, November 22, 2009

A sajtószabadság vége Magyarországon?


2008 nyara
Fiala János Kelj fel, Jancsi című interaktív műsorában(1) a névadó médiaszemélyiséget Bakács Tibor(2) helyettesítette, és a rádióműsorában a "Na mi van, Gój Motorosok, mi van fasiszták, nem ismeritek a történelmet?" kérdést tette fel. A gój motorosok szerint a Budakeszi kitörés dicsőséges harc volt, az egykori történelemszakos Bakács Tibor szerint inkább véres leszámolás. Ennek kapcsán hangzott el a fenti kérdés. A Gój Motoros Egyesület(3) helyreigazításra és bocsánatkérésre szólította fel az érintetteket, Rónai Egon tulajdonos ezt megtette, sőt Fiala is, ráadásul ő mindenfajta kérés nélkül. Bakács viszont nem kért elnézést, ezért Gójék aztán a kérdés miatt rágalmazásért perbe fogták, melyet első fokon megnyertek. (4)


2009.11.19. 
A Fővárosi Bíróság másodfokú ítélete:
"A Fővárosi Bíróság mint másodfokú bíróság 2009. november 19. napján ítéletet hozott a B. Tibor ellen indult büntetőügyben. Az ítélet a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság által hozott elsőfokú ítéletet megváltoztatta, a vádlott cselekményét a Btk. 180. § (1) bekezdés b.) pontjába ütköző becsületsértés vétségének minősítette és a vádlottat büntetés kiszabása helyett megrovásban részesítette. Egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletének rendelkezéseit helybenhagyta.
A cselekmény minősítésének megváltoztatására azért került sor, mert a bíróság álláspontja szerint a vádlott kijelentése nem tényállítás volt, hanem a becsület csorbítására alkalmas kifejezés használata."(5)


A tárgyalás egy részvevője:
"Magyarországon, az EU tagállamában, a XXI. században tanúja és dokumentálója lehettem a demokrácia alappilléreinek, a vélemény- és sajtószabadság bírósági megsemmisítésének. Hiszen a semleges bíróság megszűnt semleges lenni: mai döntése politikai állásfoglalás. Egy politikai, ideológiai jelzőt úgy ítélt meg, hogy annak használata alkalmas becsületsértésre."(6)

_______________
Források, megjegyzések:
(1) Egy Budapestrádió majd PontFM nevű kereskedelmi rádió adása volt (Megszűnt rádiók)
(2)  Wikipedia: Bakács Tibor 
http://www.storyonline.hu/sztarlexikon/bakacs_tibor/
(3) http://www.gojmotorosok.hu
(4) http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=91438
(5) http://www.fovarosi.birosag.hu/birosagnews/getnewshu.php

(6) A bírósági tárgyalás egy részvevőjének a részletes leírása a tárgyalásról:
A tárgyalásra várva: http://evita.nolblog.hu/archives/2009/11/20/Ma_Csok/
A tárgyalás elkezdődik: http://evita.nolblog.hu/archives/2009/11/20/Izgalomfokozo/
Az ügyvéd beszéde:  http://evita.nolblog.hu/archives/2009/11/21/Petting/
Egy jogi talány:  http://evita.nolblog.hu/archives/2009/11/22/Hianyerzet/
A magánvádló és a vádlott beszéde:  http://evita.nolblog.hu/archives/2009/11/22/Ok_ketten/
Ítélethozatal & tárgyalás után:  http://evita.nolblog.hu/archives/2009/11/22/Fustbement_kej/

No comments:

Post a Comment