“The world is a dangerous place to live in; not because of the people who are evil, but because of the people who don’t do anything about it.”
(Albert Einstein – refugee from Nazi Germany)

Sunday, January 31, 2010

A Haider-pártnak is kínos lehet a Jobbik


2010. 01. 29. Karl Pfeifer(1), Bécs

A közelmúltban több osztrák és német újság úgy értékelte, hogy az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nem működne együtt a magyarországi nemzetiszocialista, antiszemita és cigányellenes Jobbikkal, mivel szalonképes kíván maradni Ausztriában.

„Zsidókat a gázba!” Ezt a budapesti fotót egyik olvasónk küldte
Ezek az újságok azonban tévedtek - az FPÖ, amelynek több vezetője a szélsőjobbhoz sorolható, képviseltette magát a Jobbik január 16-án, Budapesten rendezett országos kampánynyitóján.
 
Néhány nappal később az FPÖ hivatalos hetilapja, a Neue Freie Zeitung az eseményről szóló beszámolójában megemlítette, hogy két nappal a kampánynyitó előtt H. C. Strache, a párt vezére Bécsben fogadta a Jobbik delegációját. A Magyar Gárda tagjai - annak ellenére, hogy szervezetüket jogerősen betiltották - szintén jelen voltak a kampánynyitón, amikor az FPÖ külügyi szóvivője, Johannes Hübner az összefogás elmélyítéséről, a két párt együttműködéséről beszélt.

Vona Gábor azt állítja, hogy a Jobbik programja „meghátrálásra kényszeríti azokat, akik Magyarországra nem a hazájukként, a magyarságra pedig nem nemzetükként tekintenek". Hogy kit ért ez alatt, az mindenki számára világos. Az FPÖ ezzel szemben tagadja, hogy antiszemita, és ezt egy bécsi kerületi képviselőjével próbálja alátámasztani, aki a bécsi zsidó hitközség tagja.

Úgy látszik, a magyar Jobbik és az osztrák FPÖ ugyanazzal a problémával néz szembe - amíg nyíltan antiszemita és rasszista nézeteket hangoztatnak, a Fidesznek és Ausztriában a konzervatív Néppártnak is komolyan meg kell gondolnia a velük kötendő esetleges koalíciót. Ellentétben Magyarországgal, Ausztriában létezett már egy ilyen koalíció Haider és Schüssel között, amely akkor is működött, amikor 2001-ben Jörg Haider antiszemita választási kampányt vezetett a bécsi helyi választásokon. De Ausztriában csak 2013-ban lesznek parlamenti választások, míg Magyarországon már idén áprilisban. Ezért először a Fidesznek kell szembenéznie a kérdéssel, hogyha partnerre lesz szüksége a kormányzáshoz, hajlandó lesz-e egy nyíltan antiszemita és cigányellenes párttal koalíciót kötni.

__________________________________
(1)A szerző engedélyével. Eredeti megjelenés helye: http://www.hetek.hu/kulfold/201001/a_haider_partnak_is_kinos_lehet_a_jobbik
A fotó Budapesten készült, egy olvasó küldte. A póló felirata magyarul: „Zsidókat a gázba!”

No comments:

Post a Comment