“The world is a dangerous place to live in; not because of the people who are evil, but because of the people who don’t do anything about it.”
(Albert Einstein – refugee from Nazi Germany)

Friday, January 1, 2010

Neonácik szilveszteri mulatsága


Helyszín: Libella kávézó (1), Budapest (Műegyetem és Gellért tér szomszédsága), Magyarország, Európa
Időpont (*): 2010. 01. 01. 1-2 óra között (2009/2010 szilveszter éjszakája)
A történet(**): Egy baráti társaság szilveszterezik a Libellában. Belép a kávézóba 3-4 újnáci. Odaülnek az oszlop mögé, és lesik, mikor megy a wécébe valaki, aki a megítélésük szerint zsidó. F. (keresztény anya, zsidó iparos apa) és a vele véletlen egyidőben a wécébe induló B. (költő-író) lesz az áldozat. F.-et lezsidózzák, leköpik, a védelmére kelő (amúgy semmilyen értelemben nem zsidó) B.-t leütik. (Eszméletvesztés, vérfoltok a wécé csempéjén és B. zakóján, agyrázkódás.) Az áldozatok nem kiabálnak, semmi jelet nem adnak, amivel a tettel egy időben riaszthatnák a barátaikat(2). A neonácik, dolgukat elvégezvén, zavartalanul távoznak a Libellából.
A mentők elviszik B.-t, de nem várja meg - negyvenedikként az éjszakai sorban - a CT-t(3), úgy érzi, törése nincs. Visszamegy a Libellába. Ezt az időközben megérkező rendőrök csalódottan(?) veszik tudomásul, nyolc napon innen ugyanis nem lehet büntetőeljárást, csak polgári pert indítani, érdemleges büntetés pedig a nyolc napon túl gyógyuló sérülés esetén is csak akkor várható - mondják - ha valamilyen törés is van.(4)

Grecsó Krisztián(5) író a Libelláról (pár évvel ezelőtt):
"A Libella egy olyan hely, ahova nem lehet bemenni karddal és pajzzsal, mert rád szólnak, törődnek veled, gondoskodnak rólad, ott nem lehet szabdalni, az egész városban lehet, a Libellában nem, mert a Libella egy olyan sziget, aminek nincsen partja, ahova bejönni könnyű, és kimenni persze nehéz."(6)
___________________________
Források, megjegyzések:
(1) http://www.libella.info.hu/libella.html
(2) Vajon miért? Hiszen a baráti társaság számszaki fölényben van. No meg vélhetően a Libella üzemeltetőinek is kötelességük lenne intézkedniük rendbontások esetén, eszmerendszertől függetlenül.
(3) Ez nagy hiba. Itt ugyanis nem XY személyéről van szó, hanem az országban 20 éve fokozódó tendenciának a megállításáról. Ehhez pedig minden dokumentumot be kell gyűjteni. Ha pl. egy szélsőjobbost csak éppen meglök egy rendőr, feljelentések, látleletek, tanúvallomások özöne "bizonyítja", hogy őt a "szemkilövető" rendőrállam pribékjei félholtra verték. A "mi nem vagyunk olyanok" finom-lelkűségünket fel kéne már adni végre. Önvédelemből.
(4) Persze tudjuk, hogy akár polgári, akár büntető per esetén milyen esélyei lehetnek az újnáci, újnyilas támadások célcsoportjainak, célszemélyeinek. Az elmúlt 20 év jogalkotói, jogalkalmazói gyakorlat tömegével szolgáltat bizonyítékokat ahhoz, hogy hogyan segítette az ország fasizálódását. De azért mégis utána kellene nézni a feljelentési lehetőségnek, hiszen a rendőri tájékoztatást nem kéne készpénznek venni. Gondoljunk csak arra, hogy köztudottan a rendőrség kötelékében van egy szélsőjobbos alakulat, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (http://www.tmrsz.hu/sajto/724-hvg-kibekult-jobbik-tmrsz.html). Másrészt meg kinek kell az a sok munka.

(5) http://kultura.hu/main.php?folderID=1193&articleID=262257&ctag=articlelist&iid=1
(6) Ha valami érthetetlen naivitásból eredően lett volna még valakinek illúziója arra nézvést, hogy a városban (országban) vannak még védett helyek újnyilasainkkal, neonácijainkkal szemben, az talán most leszáll a földre, végre. Ideje.

~~~~~~~~~~
Kiegészítések (2010.01.07.):
(*) További információk alapján az eset Karácsonyt éppen megelőző egyik éjjel történt: http://antifa-hungary.blogspot.com/2010/01/neonacik-szilveszteri-mulatsaga_03.html
(**) A történteket egy szemtanú beszámolójából is megismerhetjük: http://antifa-hungary.blogspot.com/2010/01/szemtanu-libellabol.html

5 comments:

  1. egy baj van csak, hogy az egész eset kb egy héttel szilveszter előtt történt,nem pedig a fennt címként jelőlt szilveszter éjjelén!

    ReplyDelete
  2. HOGY LEHETNEK ENNYIRE SÖTÉT BUNKOK DE HA VALAKI ODACSAPNA NEKIK AKKOR MEG CSODÁLKOZNÁNAK!!!A SOK NAGY SZÁJU CSAK HA SOKAN VANNAK AKKOR ERÖSEK!!

    ReplyDelete
  3. Jellemző a tetves nyilas brigantik utódaira.

    ReplyDelete
  4. Más Európai országban (nyugaton, persze) vannak rendes, demokrata érzelmű fiatalok, akik időnként, ha a nácik túlfeszítik a húrt, kimennek vadászni a rohadt kopaszokra, és jól megverik őket. Ez a társadalom igazi önszabályzó rendszere! Mert ha saját bőrükön érzik a verést talán elveszi a kedvüket mások megtámadásától. Míg egy feljelentést és egy felfüggesztett büntetést telibe röhögnek.

    ReplyDelete